01


Trashëgimia kulturore dhe fetare


Kosova është një vend ku gërshetohen më së miri trashëgimia e pasur, diversiteti kulturor dhe toleranca fetare me gjurmë historike mbi tetë mijë vjeçare. Në këtë trashëgimi kanë kontribuar të gjitha grupet etnike, të cilat kanë jetuar në territorin e Kosovës për shekuj. Monumentet e shumta të trashëgimisë kulture dhe fetare datojnë qysh nga parahistoria, kohës së lashtë, atë të ilirëve, kohën romake, mesjetë,  kohën e Bizantit, atë të Perandorisë Osmane dhe okupimit serb. Kjo trashëgimi vlerësohet si thesari më i madh i të gjithë qytetarëve, që jetojnë në Kosovë me potenciale jashtëzakonisht të mëdha edhe për zhvillimin ekonomik të vendit nëpërmjet turizmit. 


Me shpalljen e pavarësisë në vitin 2008, Republika e Kosovës është përkujdesur maksimalisht, që edhe në aktin më të lartë – Kushtetutën të sigurojë ruajtjen, mbrojtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore dhe fetare, ashtu siç është e specifikuar edhe në nën 9 të Kushtetutës së Kosovës si dhe me nenin 58, i cili, gjithashtu përcakton promovimin dhe ruajtjen e trashëgimisë fetare dhe kulturore të të gjitha komuniteteve, si pjesë përbërëse e trashëgimisë së Kosovës.  Në kornizën e vet ligjore, Republika e Kosovës i ka dhënë edhe të drejta, privilegje dhe imunitete edhe Kishës Ortodokse serbe në Kosovë.


Kosova, ka disa objekte të trashëgimisë kulturore dhe fetare nën mbrojtje të UNESCO-s, por, trashëgimia kulturore, diversiteti dhe toleranca fetare në Kosovë mund të dëshmohet vetëm nëse ju e vizitoni atë.  Në rrugën kryesore të kryeqytetit të Kosovës, ju mund të shihni Katedralen, e cila është emëruar me emrin e Shenjtërores shqiptare “Nëna Terezë”, për të vazhduar më pas në oborrin e Qeverisë së Kosovës, ku mund të vizitoni Pllakën Përkujtimore për viktimat hebreje të Holokaustit, Xhaminë e Gurit të vitit 1393, Hamamin e Madh në Prishtinë të shekullit IV apo qytetin e lashtë romak – Ulpianën të ndërtuar në fillim të shekullit II.


Në Kosovë ekzistojnë 1534 asete kulturore, që janë në listën e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore të propozuara nga Këshilli i Kosovës për Trashëgimi Kulturore.


Manastiri i Deçanit në Pejë, Ura e vjetër e gurit në Prizren, Manastiri i Graçanicës, Kisha e Shën Spasit Prizren, Shpella e Radacit, Gërmadhat e Kishës së Shën Nikollës në Pejë, Kështjellat mesjetare e Zveçanit, Ura e gurit ne Zallç, Manastiri i Banjskës, Ura e Vjetër e Gurit në Vrri, Kalaja në Gotovushë, Kisha e Shën Gjergjit, Kalaja në Hisar të Brrutit zënë vend në pjesën e trashëgimisë arkeologjike.


Konaku i Tahir Begut, Shtëpia e Heroit të Popullit Milladin Popovic, Varri i Haxhi Zekës, Kulla e Goskajve, Shtëpia e Enver Hadrit, Ura në grykën e Rugovës, Kino Teatri, Jusuf Gërvalla, Banja e Pejës, Kulla e Jusuf dhe Bardhosh Gërvallës, Teqeja e Madhe amë e Tarikatit Alije - Halvetije në Junik, përfshihen në trashëgiminë arkitekturore.


Lista e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore ngërthen në vete edhe objektet e luajtshme si:  Kupa binjake, Enë sferike, Kulluese, Sopata guri, Byzylyk bronzi, Fibulë në formë harkore, Mulli guri – Mokër, Tas konik., Tokëz rrypi, Varëse qelibari Medalioni i Probit, Shishe qelqi, Balsamarium dhe Nomina mulierum.


Objekti i mullirit dhe bifurkacionit, gryka e Llapushnicës, Shpella e Bresalcit, Liqejtë e Gjeravicës, Kroni i Priftit, Kanjoni i Mirushës, mishtekna e Artanës, Moronica (park me pisha) vlerësohen si peizazhe kulturore, përderisa Eposi i kreshnikëve, Okarina, filigrani, Zurla dhe plisi konsiderohen si pjesë e  trashëgimisë shpirtërore.

Kalaja e Prizrenit

Qyteti antik i Ulpianes

Tolerance Fetare

Vajzat shqiptare me veshje kombetare


Services

​​​​​​​

YOUR BUSINESS - OUR SOLUTIONS

Market Research Consulting


The majority of market researching companies tend to work for the industry leaders - big corporations. We, on the other hand, work mostly with the SMB companies. Our team uncovers market opportunities, and sometimes, marketing challenges, that remain unseen by competitors. Our market research gathers solid, factual, defensible information that is relevant to your company's niche. Not to the needs of an "average" company in your industry.


We combine quantitative market research (statistical analysis, graphs, charts) and qualitative market research (interviews, articles, opinions). Altogether it gives a balanced and accurate picture. Here are a few examples of projects we have completed:


  • Survey design and execution (invite respondents, collect results, analyze, report)
  • Phone or in-person interviews of customers, employees, executives, business owners, industry experts, etc.
  • Focus groups, roundtables, and executive forums
  • Market opportunity assessments (evaluate the potential for your ideas, products, services, or processes)
  • Competitor analysis / competitive intelligence studies
  • "Blue sky" sessions on product / application / market possibilities, particularly in the area of technology commercialization


Why Market Research is Important

​​​​​​​

Accurate market research is the foundation for every business or marketing plan.
CorpoRational can help you gain a much deeper understanding of:

Spectrum is a responsive website template that fits every business. Made by a professional team of web developers, this theme contains everything necessary for your business online promotion.


AARON BLACK