01


Trashëgimia kulturore dhe fetare


Kosova është një vend ku gërshetohen më së miri trashëgimia e pasur, diversiteti kulturor dhe toleranca fetare me gjurmë historike mbi tetë mijë vjeçare. Në këtë trashëgimi kanë kontribuar të gjitha grupet etnike, të cilat kanë jetuar në territorin e Kosovës për shekuj. Monumentet e shumta të trashëgimisë kulture dhe fetare datojnë qysh nga parahistoria, kohës së lashtë, atë të ilirëve, kohën romake, mesjetë,  kohën e Bizantit, atë të Perandorisë Osmane dhe okupimit serb. Kjo trashëgimi vlerësohet si thesari më i madh i të gjithë qytetarëve, që jetojnë në Kosovë me potenciale jashtëzakonisht të mëdha edhe për zhvillimin ekonomik të vendit nëpërmjet turizmit. 


Me shpalljen e pavarësisë në vitin 2008, Republika e Kosovës është përkujdesur maksimalisht, që edhe në aktin më të lartë – Kushtetutën të sigurojë ruajtjen, mbrojtjen dhe promovimin e trashëgimisë kulturore dhe fetare, ashtu siç është e specifikuar edhe në nën 9 të Kushtetutës së Kosovës si dhe me nenin 58, i cili, gjithashtu përcakton promovimin dhe ruajtjen e trashëgimisë fetare dhe kulturore të të gjitha komuniteteve, si pjesë përbërëse e trashëgimisë së Kosovës.  Në kornizën e vet ligjore, Republika e Kosovës i ka dhënë edhe të drejta, privilegje dhe imunitete edhe Kishës Ortodokse serbe në Kosovë.


Kosova, ka disa objekte të trashëgimisë kulturore dhe fetare nën mbrojtje të UNESCO-s, por, trashëgimia kulturore, diversiteti dhe toleranca fetare në Kosovë mund të dëshmohet vetëm nëse ju e vizitoni atë.  Në rrugën kryesore të kryeqytetit të Kosovës, ju mund të shihni Katedralen, e cila është emëruar me emrin e Shenjtërores shqiptare “Nëna Terezë”, për të vazhduar më pas në oborrin e Qeverisë së Kosovës, ku mund të vizitoni Pllakën Përkujtimore për viktimat hebreje të Holokaustit, Xhaminë e Gurit të vitit 1393, Hamamin e Madh në Prishtinë të shekullit IV apo qytetin e lashtë romak – Ulpianën të ndërtuar në fillim të shekullit II.


Në Kosovë ekzistojnë 1534 asete kulturore, që janë në listën e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore të propozuara nga Këshilli i Kosovës për Trashëgimi Kulturore.


Manastiri i Deçanit në Pejë, Ura e vjetër e gurit në Prizren, Manastiri i Graçanicës, Kisha e Shën Spasit Prizren, Shpella e Radacit, Gërmadhat e Kishës së Shën Nikollës në Pejë, Kështjellat mesjetare e Zveçanit, Ura e gurit ne Zallç, Manastiri i Banjskës, Ura e Vjetër e Gurit në Vrri, Kalaja në Gotovushë, Kisha e Shën Gjergjit, Kalaja në Hisar të Brrutit zënë vend në pjesën e trashëgimisë arkeologjike.


Konaku i Tahir Begut, Shtëpia e Heroit të Popullit Milladin Popovic, Varri i Haxhi Zekës, Kulla e Goskajve, Shtëpia e Enver Hadrit, Ura në grykën e Rugovës, Kino Teatri, Jusuf Gërvalla, Banja e Pejës, Kulla e Jusuf dhe Bardhosh Gërvallës, Teqeja e Madhe amë e Tarikatit Alije - Halvetije në Junik, përfshihen në trashëgiminë arkitekturore.


Lista e mbrojtjes së trashëgimisë kulturore ngërthen në vete edhe objektet e luajtshme si:  Kupa binjake, Enë sferike, Kulluese, Sopata guri, Byzylyk bronzi, Fibulë në formë harkore, Mulli guri – Mokër, Tas konik., Tokëz rrypi, Varëse qelibari Medalioni i Probit, Shishe qelqi, Balsamarium dhe Nomina mulierum.


Objekti i mullirit dhe bifurkacionit, gryka e Llapushnicës, Shpella e Bresalcit, Liqejtë e Gjeravicës, Kroni i Priftit, Kanjoni i Mirushës, mishtekna e Artanës, Moronica (park me pisha) vlerësohen si peizazhe kulturore, përderisa Eposi i kreshnikëve, Okarina, filigrani, Zurla dhe plisi konsiderohen si pjesë e  trashëgimisë shpirtërore.

Kalaja e Prizrenit

Qyteti antik i Ulpianes

Tolerance Fetare

Vajzat shqiptare me veshje kombetare


More


YOUR BUSINESS - OUR SOLUTIONS

General information


Welcome to our Privacy Policy page! When you use our web site services, you entrust your information to us. This Privacy Policy is meant to help you understand what data we collect, why we collect it, and what we do with it. When you share information with us, we can make our services even better for you. For instance, we can show you more relevant search results and ads, help you connect with people or make sharing with others quicker and easier. As you use our services, we want you to be clear how we’re using information and the ways in which you can protect your privacy. This is important; we hope you will take time to read it carefully. Remember, you can find controls to manage your information and protect your privacy and security. We’ve tried to keep it as simple as possible.


Right to access, correct and delete data and to object to data processing


Our customers have the right to access, correct and delete personal data related with them, and to object to the processing of such data, by addressing a written request, at any time. The Company makes every effort to put in place suitable precautions to safeguard the security and privacy of personal data, and to prevent it from being altered, corrupted, destroyed or accessed by unauthorized third parties. However, the Company does not control each and every risk related to the use of the Internet, and therefore warns the Site users of the potential risks involved in the functioning and use of the Internet. The Site may include links to other web sites or other internet sources. As the Company cannot control these web sites and external sources, the Company cannot be held responsible for the provision or display of these web sites and external sources, and may not be held liable for the content, advertising, products, services or any other material available on or from these web sites or external sources.


Management of personal data


You can view or edit your personal data online for many of our services. You can also make choices about our collection and use of your data. How you can access or control your personal data will depend on which services you use. You can choose whether you wish to receive promotional communications from our web site by email, SMS, mail, and telephone. If you receive promotional email or SMS messages from us and would like to opt out, you can do so by following the directions in that message. You can also make choices about the receipt of promotional email, telephone calls, and postal mail by visiting and signing into Company Promotional Communications Manager, which allows you to update contact information, manage contact preferences, opt out of email subscriptions, and choose whether to share your contact information with our partners. These choices do not apply to mandatory service communications that are part of certain web site services.


Information we collect


Our store collects data to operate effectively and provide you with the best experience with our services. You provide some of this data directly, such as when you create a personal account. We get some of it by recording how you interact with our services by, for example, using technologies like cookies, and receiving error reports or usage data from software running on your device. We also obtain data from third parties (including other companies). For example, we supplement the data we collect by purchasing demographic data from other companies. We also use services from other companies to help us determine a location based on your IP address in order to customize certain services to your location. The data we collect depends on the services and features you use.


How we use your information


Our web site uses the data we collect for three basic purposes: to operate our business and provide (including improving and personalizing) the services we offer, to send communications, including promotional communications, and to display advertising. In carrying out these purposes, we combine data we collect through the various web site services you use to give you a more seamless, consistent and personalized experience. However, to enhance privacy, we have built-in technological and procedural safeguards designed to prevent certain data combinations. For example, we store data we collect from you when you are unauthenticated (not signed in) separately from any account information that directly identifies you, such as your name, email address or phone number.